Metoda projektu „Od ziarenka do bochenka” w grupie „Pszczółki” 16.10.2017 – 20.10.2017r.

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
5 grudnia 2017

Celem tego projektu była edukacja poznawcza, która wzbogacała wiedzę dzieci o doświadczenie jak powstaje chleb.  Dzieci podczas zajęć miały też okazję zapoznania z zależnościami pracy wielu ludzi aby, każdy mógł codziennie jeść zdrowy chleb.

Realizację projektu zaczęliśmy od wyjazdu do Muzeum Wsi Radomskiej na warsztaty pt. „Od ziarenka do bochenka”, podczas których dzieci miały okazję dowiedzieć się jak pieczono chleb dawniej. W trakcie warsztatów samodzielnie łuskały ziarno z kłosa oraz próbowały zrobić z nich mąkę. Z przygotowanego wcześniej ciasta na chleb dzieci formowały swoje własne bułki, które upieczone zabrały do domu.

W następnym etapie realizacji projektu dzieci oglądały jak  w obecnych czasach robiony jest chleb podczas wycieczki do piekarni GRAHAM. Dowiedziały się, że wiele czynności przy wypieku chleba wykonują maszyny a mąkę kupuje się w młynie. Miały okazję porównać pracę przy wypieku chleba dawniej i dziś. Podczas realizacji projektu dzieci zdobyły też wiedzę o tym, że najzdrowsze pieczywo to pieczywo ciemne z ziarnami. Na zakończenie projektu dzieci w grupach wykonały historyjkę obrazkową pt; „Od ziarenka do bochenka”.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie